Tuesday, December 30, 2014

Kisah Anak-Anak

Assalamualaikum...hai korang...

Sekejap betul masa berlalu kan...2014 dah hampir melabuhkan tirai..2015 akan menyusul pulak...
Macam-macam kisah tragis dan gembira yang berlaku sepanjang tahun 2014..

Oklah jom ke topik asal..cuti hari khamis minggu lepas arissa ngan arrian demam..arrian pulak dari hari rabu badan penuh naik bintik-bintik macam alergik..bawak pegi klinik doktor cakap alergik..tapi bukan alergi makanan...sebab menu dia setiap hari aku akan buat yang sama dan akan tukar sayur dan protein je..

korang perasan tak kat badan arrian yang merah-merah tu...tu la alergik yang aku cakap tu...
macam-macam..lepas baik bisul..dah kena alergik macam ni pulak..dugaan betul la..

Jumaat lepas kakak dengan adik demam...suhu pun tinggi jugak la dekat 40..risau dibuatnya...aku kerapkan mandi dan pakaikan pampers je..Alhamdulillah panas pun reda..

muka budak tak sihat...lepaskan teringin papa nak makan burger Carls Jr kat Mines..

Bila anak tak sihat susah betul hati...macam-macam fikir..semoga Allah sentiasa lindungi anak-anak ku tak kira di mana jua..dan semoga Allah berikan mereka berdua kesihatan yang baik...amin..

Tuesday, December 23, 2014

Baking Class

Assalamualaikum...koranggg....!!!

Lagi nak cerita kat sini..

Dua minggu lepas dah booking kelas memasak untuk arissa kat Genius Baby On BOard Shah Alam...
sebelum ni nak bawak jugak tapi kelas asyik penuh je..

Bila tengok teacher Wati iklankan dekat fb apalagi terus la booked cepat-cepat untuk arissa...
meh kita layan gambar-gambar sepanjang kelas membaking arissa...
teruja kakak nak buat kek feveret dia..dia sorang je umur 3 tahun kat sini..yang lain semua budak-budak dah besar..hehehe..



Dapat sijil...ni la teacher Azie yang ajar kelas memasak...
Lepas ni boleh joinkan lagi arissa..

arrian dengan papa kat dalam tengah santai layan permainan..

Oklah..hari ni tu jela nak cerita..nanti free story² lagi ye..

Last belanja satu video kakak...

video

Arissa Arrian Tak Sihat

Assalamualaikum

Lamanya tak bersua dengan korang...hehehe...
Hari ni baru jari jemari ni kelapangan nak menaip..setelah 2 minggu bercuti separuh gaji..
Mesti tertanya-tanya kan kenapa cuti lama sangat...yela mana taknya cuti rehat dah habis langsung...

Oklah jom kita review balik cerita-cerita yang dah lama tersimpan...
haritu arissa tetiba kena alergi..kami sendiri pun tak dapat kesan apa puncanya..
lepas dia buat persembahan untuk majlis konvokesyen taska terus jadi macam ni...


Lepas kakak tak sihat arrian pulak kena bisul..dalam tempoh 2 minggu dia kena tu memang ulang alik ke klinik dan ke hospital saja sebab risau bisul dia semakin membesar..
2 minggu tunggu punya tunggu akhirnya doktor pakar bedah datang dan buat keputusan arrian punya bisul terpaksa di bedah sebab dah terlalu besar...masuk wad pembedahan Hospital Putrajaya 26 November 2014..
pagi masa dekat wad kecemasan tu dia dah kena puasa..bayangkan umur arrian waktu tu baru nak masuk 7 bulan dah kena puasa dari pagi sampai petang jugak la..sebab belum turn arrian untuk masuk bilik bedah lagi..
turn arrian dah tiba...waktu ni memang hati ni macam-macam rasa...mula fikir yang bukan²..yelakan hati ibu mana yang tak risau..usia macam arrian dah kena buat pembedahan..dah la kat tempat dengan buang air besar...aduh..aku dapat bayangkan betapa sakitnya...
masa nak ke bilik bedah aku dapat teman arrian masuk sampai ke dalam..doc mintak aku temankan sampai arrian dah xsedar baru la aku kena keluar...masa nak tinggalkan dia tu berat betul hati...aku terus pegi solat zohor..lepas solat je tengok doc yang bedah arrian tu dah keluar...sekejap ja rupanya..
Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...begini la rupanya kesan pembedahan bisul arrian...doc terpaksa tebuk dan keluarkan nanah yang terkumpul..doc memang tak jahit sebab nak isi dan tisu² kulit tumbuh balik..
Sekarang Alhamdulillah semuanya dah elok...syukur sesangat..

Apa-apa pun aku dan suami terima semua ujian yang Allah berikan...semuanya ada hikmah disebalik..
Aku redha...Allah akan beri ujian pada hamba-hambaNya yang sabar...bila Allah uji, bermakna Allah masih sayangkan kami lagi...

Thursday, October 23, 2014

Cuti Deepavali

Assalamualaikum...

Bila semalam cuti hari ni keja mula la datang mood malas campur ngengada semua ada la...
semalam cuti jalan-jalan ke Setia City Mall...cuci mata..makan-makan...

Jom layan sikit gambar semalam dan sebelum-sebelumnya...cewahh..

Lunch semalam makan kat Kidz & Creame..alah kedai aabng Aaron Aziz tu..
sebenarnya nak cuba je..sedap ke tidak..hehehe..harga aku rasa tak berbaloi la..mungkin sebab dia artis dia markup harga tinggi..tapi ikutkan macam tak logik la harga tu..

Nuttela Cheese Tart
aku memang nak cuba yang ni je sebenarnya..memang sedap..aku suka..cuma makan banyak muak..

Mee Rebus RM 23.00

Steak Burger RM 23.00

Carbonara Spaggetti RM 19.90



Servis memang terbaik..cuma pada aku harga perlu dikurangkan lagi..sebab terlalu mahal..tak berbaloi dengan menu..

Tapi kalau korang nak cuba boleh la..then boleh la korang nilai sendiri...
Ok la..tu je..

Tuesday, September 23, 2014

Check In Hospital Seri Manjung

Assalamualaikum...

Cuti sempena hari Malaysia aku bercuti kat hospital..Arrian kena warded sebab batuk dan kahak yang banyak...lepas tu paru-paru dah kena jangkitan kuman..nasib baik masih diperingkat awal...



3 hari jugak la kami berdua tinggal kat hospital...sedih tengok keadaan dia..batuk sampai merah muka-muka.
Doktor terpaksa pakaikan tiub oksigen sebab pernafasan Arrian laju..
Kami mintak refer Hospital Putrajaya tapi doktor tak benarkan sebab takut dalam perjalanan nanti berlaku kecemasan..Arrian perlukan bantuan oksigen...doktor takkan bertanggungjawab jika berlaku apa-apa...

Kami buat keputusan untuk stay terus je kat hospital sana sebab membandangkan kondisi Arrian yang belum stabil..

kakak datang melawat adik...macam-macam soalan dia tanya...kesian adik kan mama..tangan adik kena cucuk..hidung ada itu la..ini la...kakak memang seorang kakak yang penyayang...sepanjang jadi kakak tak pernah lagi dia pukul atau kasar dengan adik...mudah-mudahan hubungan kakak dan adik sebagai adik beradik akan sentiasa baik dan boleh jadi sahabat walaupun berlainan jantina...

Mama kan suka selfie welfie...tiub oksigen tu sentiasa kat hidung Arrian...lepas amik nebulizer 4jam sekali terus pasang balik tiub oksigen ni...kenapa kerap amik neb..sebab kahak terlalu penuh dalam paru-paru..

Alhamdulillah...sekarang Arrian dah makin sihat cuma berak-berak masih belum henti sebab bayi tak pandai nak buang kahak jadi diorang telan...dan kahak tu keluar melalui najis..memnag 1 hari lebih 3x dia berak..

Moga Allah sentiasa melindungi anak-anak mama dan sentiasa diberi kesihatan yang baik..amin..

Thursday, August 28, 2014

Jamuan Raya Taska

Assalamualaikum...

Hari ni dah masuk hari khamis..tinggal berapa hari je lagi nak habis bulan Ogos...Merdeka...!
Sabtu ni pulak besday incik suami...apa la yang nak dibeli untuk buat hadiahkan...ermm..
Isnin cuti kan...best2...weekend ni kalau si teruna sihat dapat la ke baby expo KLCC...
.
.
.
.
.
.
.
.
***
2 minggu lepas taska Arissa n Arrian buat jamuan raya...diorang ni bestfriend...kekadang gaduh jugak la..biasa la budak2 kan..
Arrian muka masam pastu takda mood sebab nak tido..sian adik ye..minggu ni asyik tak sihat je...selsema berpanjangan...moga adik cepat sembuh ye sayang...
kak ecah member kat ofis...
bila tengok gambar ni nampak aku kuruskan...hahaa...puji diri sendiri sekejap...tapi ok la kan berat dah banyak turun...last masa nak bersalin kan Arrian 79.2kg..sekarang dah 59kg...20kg jugak la turun...heheeh..
Anak dara yang semakin membesar dan bijak bercakap...kekadang kalah mama nya..
kakak pakai baju raya..mama je tak pakai sedondon..hehehe...

Syawal pun dah habis...panjang umur tahun depan pulak.Insya Allah...

Friday, August 8, 2014

Susu oh Susu

Assalamualaikum...

Hari ni nak cerita sikit pasal susu ibu atau pun Express Breast Milk (ebm)..seronok bila dapat menyusukan arrian secara esklusif...
Alhamdulillah sejak hari pertama melahirkan  Arrian lagi susu dah ada...masuk hari keempat susu semakin meriah...syukur sangat2..
stok ebm hari keempat berpantang..Alhamdulillah...

Disebabkan stok dah banyak incik suami belikan deep freezer..boleh la susu tu tahan 6 bulan kan..
tak rugi beli kalau korang susu byk...sebab susu pun elok...berkualiti...

Stok ebm makin bertambah sebab aku dah mula rajin mengepam kat rumah walaupun direct feeding kat arrian...
ni masa awal2 baru habis pantang...yang atas tu stok masa kat manjung...
sekarang dah nak penuh freezer pun..hehehe...
tak sempat kira pun berapa 1 bulan stok ebm yang dapat...

mesin yang sangat berjasa...Spectra M1
Best guna ni...rasa macam baby isap susu je..
Thanks papa sebab belikan mama pam ni..

Ni semalam punya stok ebm..sesi kedua pam setelah 4 hari bertugas...
Alhamdulillah susu tak pernah mengecewakan tuannya...

Masa kat wad NICU haritu ada nurse kat wad tunjuk benda ni kat aku...nurse tu bagus sangat..dia punya penerangan tu memang kita paham...dan banyak benda kita akan tahu...

Susu ibu ni adalah susu paling terbaik sekali...bukan nak bangga tapi hanya ingin berkongsi keseronokan berpumping dan berdirect feeding untuk si comel...pada ibu2 yang dah lalui mesti akan rasa sama situasi...ye dak..hehehe...

Oklah..nak kita cerita lagi ye...
Happy Breastfeeding...:)

Wednesday, August 6, 2014

Warna Warni Aidilfitri

Assalamualaikum...
Selamat Hari Raya semua...
KAMI
ayu, arissa, nasrul, arrian
Macam mana dengan raya korang mesti seronok kan...tahun ni raya kami seronok sebab dapat ahli baru..
Tahun ni raya kat kampung aku Kuala Kurau sebab memang turn sebelah sana..raya kedua petang baru gerak balik Manjung rumah mertua...
Paling seronok raya tahun ni mesti la Arissa sebab satu kampung dia pusing kutip duit raya...memang betul-betul raya la..sampaikan mama papa dia pun tak di kisahnya...hahaha..tau-tau balik tunjuk duit raya je kat kami..hehehe...
sehari sebelum raya projek macam biasa la buka daun palas sebab nanti nak masukkan pulut senang..
Memang setiap tahun kalau raya kat kuala kurau ketupat daun palas menjadi menu utama di pagi raya...
Nasib baik sempat belajar dengan arwah mak...kalau tak memang tak dapat la nak buat...

Inilah hasilnya..tapi yang ni belum masukkan pulut lagi...
Arrian tidur la pulak...sepanjang berjalan raya dia tidur...nak amik gambar pun macam tak best la..
Maaf ye gambar kabur sikit...


Arissa | Arrian

Kak Hajar is my kak long

Kak Yam is my kak ngah

Tahun ni tema raya warna purple pink...mama ngan arissa purple..papa ngan arrian purple like pink..

Raya kali ni tak cukup lengkap sebab adik kesayangan kami kena kerja...sedih je rasa pagi raya tu..
Kalau tak lengkap la semuanya...Abah memang raya pertama kat rumah cu (mak tiri) sebab dia dah biasa kat sana...kami anak-anak datang beraya je kat sana..lagipun dekat je bukan jauh mana pun..

Menu hari raya pertama ketupat daun palas, ketupat daun pisang, nasi impit, kuah kacang, rendang ayam dan kari daging...semua tu menu wajib setiap kali raya...

Oklah tu je cerita raya tahun ni...Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin Semua...

Monday, August 4, 2014

Muhammad Arrian Essaif

Assalamualaikum

29 April 2014 tepat jam 3.54 pagi lahirlah seorang putera ke dunia...
Muhammad Arrian Essaif nama diberi..
Kelahirannya memang sangat-sangat ditunggu dan dinantikan kami..
Alhamdulillah Arrian lahir secara normal dengan berat lahir 3.35kg..
Inilah dia kesayangan papa mama dan kakak arissa...


Sekarang dah pandai senyum...

Oklah tu je...nanti update pasal raya pulak ye...

Monday, April 28, 2014

Breastpump Spectra M1

Assalamualaikum...

Eh ada lagi mak buyong ni...hahaha..blh tanya pulak kan...
Alhamdulillah...masih lagi di ofis..belum masanya lagi baby nak keluar...hehehe

Sabtu lepas papa Arissa ajak pergi beli breastpump...Mulanya pergi survey2 harga dulu....
Pergi Lunatots Presint 15, harga boleh tahan la..aku survey spectra M1 sebab aku rasa breastpump tu comel dan ringan senang nak bawak ke mana-mana...

Antara yang bagusnya Spectra M1 ni :

* ringan
* boleh simpan dalam bag tangan je 
* saiz yang kecil
* boleh guna bateri dan elektrik
* ada lampu
* lebih kurang macam medela freestyle 


Aku beli breastpump ni kat Fabulous Mom...
Beli pakej Jasmine RM539.00 sebab rasa lagi berbaloi dan murah...
Antara barang yang aku dapat :

  • 1 unit of Spectra M1 Breast Pump worth RM487.00
  • 3 packs of Jingle Jungle Reusable Ice Pack worth RM19.90
  • 6 bottles of Jingle Jungle PP Milk Storage Bottles worth RM19.92
  • 1 pc Jingle Junlge Jasmine Cooler Bag worth RM47.92 
  • VIP Card
  • FREE 2 pcs RM10 Fabulous Mom Shopping Voucher worth RM20.00         
TOTAL NORMAL PRICE = RM549.00TOTAL PACKAGE PRICE = RM539.00                              

Thanks papa sebab hadiahkan mama breastpump ni...love u.. 

Monday, April 14, 2014

Persiapan Menjelang Kelahiran Anak Ke-2

Assalamualaikum...

Hari ni kandungan dah masuk 37 minggu...semakin hampir tarikh kelahiran adik arissa...jantinanya pulak taknak mengharap apa-apa sebab yang tentukan hanya Allah...semua tu kerja Allah...yang penting keadaan bayi sihat, cukup sihat fizikalnya dan semuanya selamat...

Semalam ajak papa Arissa ke Shah Alam sebab nak cari tilam kekabu untuk adik arissa..memang dah plan nak belikan baby baru tilam kekabu...kebetulan hari cuti sabtu lepas hubby pun ada buat keja ukur...
Alhamdulillah ada la rezeki lebih sikit...terus semalam papa arissa ajak pergi beli...

Set tilam kekabu baby dari Little DJE
Nursing Pillow pun dari Little DJE jugak...yang ni tak bajet pun nak beli..disebabkan papa arissa offer..apa lagikan..grab terus la..hehhe..thanks papa untuk semua ni...

Beli 2 barang ni dapat free gift tungku bayi harga rm12...memang sangat puas hati dengan jahitan produk dari Little DJE ni...berbaloi sangat...

Bag baby pun memang dah sentiasa ada dalam kereta...yela menunggu hari jekan...tapi memang mengharapkan yang adik arissa akan lahir pada tarikh yang ditetapkan...tak payah nak mintak cuti raya..
Sebab ikut pengiraan aku, kalau aku ambik cuti 3 bulan pastu aku besalin 5 mei memang akan dapat cuti raya terus...hehehe...harap-harap macam tula..kita hanya merancang Allah yang menetukan segalanya...
Hanya berdoa jela...

Kawan-kawan Doakan saya moga dipermudahkan segalanya ye...