Tuesday, January 31, 2012

Ayam Goreng Berempah

Assalamualaikum...selamat pagi Malaysia..(cewah)

Mood pagi seronok sebab esok cuti...hehehe

Oklah, berbalik kepada topik yang sebenar...
Semalam, dinner punya menu aku buat ayam goreng berempah...cubaan pertama yang agak memberansangkan jugak la sebab rasa dan bau tu dah tepat, cuma papa arissa cakap kurang rempah...
It's ok, itukan percubaan pertama aku...sekurang-kurangnya aku mencuba...betul x..
Resepi ni dirujuk dari blog Resepi Raidah
Selamat mencuba...!




Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**

5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:


1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing. 

Friday, January 27, 2012

Cermin Mata Baru


Inilah dia cermin mata baru arissa...Hidungnya penyet, jadi batang cemin mata tu xlekat la kat hidung..hehehe
Korang nak tau, mula pakai bukan main lagi, terseyum-senyum malu...
Kononnye, malu la dengan kami..lepas dah tgk papa dia pakai, terus tak tarik..dia biar je cermin mata tu kat mata dia..Memang lawak la kalau tgk dia...hehehe

Thursday, January 26, 2012

Batik Crepe

Saja nak kongsi


Inilah dia batik crepe buatan terengganu..batik ni di buat menggunakan teknologi italy tau...hehehe..nak promote la plak kan...hahaha..
Batik ni sebenarnya bukan aku beli pun..Batik ni aku dapat makcik aku kat kelantan yang bagi..dia memang baik, bayangkan sepasang batik ni harganya rm280...Dia bagi kat aku, n dua org lagi kakak aku...
Memang kalau nak beli sendiri lambat lagi la kot...hahaha...

T r i p Ke Kelantan

Assalamualaikum...

Entry kali ni nak story pasal trip ke kelantan cuti raya cina minggu lepas...
Trip ni memang dah di rancang dari awal lagi nak pegi sebab aku, kak yam n k.hajar belum penah lagi sampai ke  rumah pakcik aku tu..
Perjalanan ke kelantan mengambil masa 9jam..kami bertolak dari kampung gajah pukul 10 pagi melalui grik..sebab kata papa arissa kalau gerak ikut putrajaya, takut jalan jam...
Kami sampai sana lebih kurang pukul 7.30 ptg. Kalau nak di ikutkan lagi awal kami sampai sana sebab pakcik aku ckp kalau ikut grik 6jam dah blh sampai sana...tapi di sebabkan banyak tempat kami berhenti, tu yang boleh jadi sampai 9jam..

Hari pertama sampai tak pegi mana² pun..sebab masing² penat...so, dok rumah jela..
Esoknya, pakcik n makcik aku bawak kami semua pegi Rantau Panjang..
Masa perjalanan tu, banyak sangat kereta nak ke sana, maklum la semua warga kota pulang ke desa..nak shopping barang la kan..
Malamnya kami semua ke Wakaf Che Yeh...kalau yang xpenah pegi tu, aku nak bgtau kat korang tempatnya macam uptown jugak..tp yang lainnya ckit, ada pasar jual sayur n buah²...

Hari ketiga sebelum gerak balik ke Perak, pagi tu kami pekena nasi dagang dulu..sedap kot sebab memang asli dari air tangan makcik aku..lepas makan kami keluar jalan² ke Kota Bharu...pegi pasar yang jual batik banyak tu...apa namanya aku pun lupa..hehehe..
Sebelum balik ke rumah pakcik dan sebelum bertolak pulang ke Perak, kami singgah ke PCB Pantai Cahaya Bulan
Jom kita layan gambar yang best ni..

 Tasik Banding

 Singgah berhenti makan kat tasik banding, kami bawak bekal nasi lemak, sambal ikan bilis n sanwich sardin...pagi² dah bangun masak...

Jemput makan sanwich..muka dak kecik yg xmau senyum sebab baru lepas bangun tido...

 Kakak saya yang lapar sangat

 kami 
 arissa geli rumput...hehehe..

 sukanya dia..

masa ni kat rantau panjang, arissa memang suka kalau dapat naik permainan ni...

arissa yang   kepenatan

Kusyuk minum air..

 bergambar di depan muzium kelantan


 family kakak aku

 pasangan bahagia...

 ni la pasar yang aku cakap kat korang tu...

 arissa dan cermin mata baru...



 Pantai Cahaya Bulan dah xbest mcm dulu diorang ckp...

...End...

Majlis Perkahwinan Kakak Saya (Part 2)

Hai..hai..
Entry kedua ni kat Johor plak..
Orang Johor diorang buat nasi kukus..sedap sgt...
suka tgk diorang sebab bekerja sama...
Korang layan la picas ni ok..
Sori la gambar xdapat nak upload banyak...hehehe...
Sekadar untuk cuci mata je...

Sebelah Pihak Lelaki | Batu Pahat, Johor




 Nasi Kukus sedap...!



 Pengantin dan abah n makcik saya...

 4 beradik...=)

dak kecik sebok...

Majlis Perkahwinan Kakak Saya (Part 1)

Assalamualaikum...hai..

Okew..sebenarnya entry ni dah lapuk n masam pun sebab wedding kakak aku ni november tahun lepas...hahaha..
Sekarang baru nak publish utk korang tengok..teruk kan..?
Apa² pun jom kita layan picas ok..

Sebelah Perempuan | Kuala Kurau, Perak
 Meja beradab

 Bilik Tidur Pengantin

 Inilah dia kakak saya..

 Penyerahan Mas Kahwin

Rantai Tangan Nikah..

Wednesday, January 18, 2012

Arissa Belajar Renang

Assalamualaikum...hai semua..

Sebenarnya aku nak rehatkan otak dan badan ni..penat la..asyik followup call org je..
Petang ni tangan ni ringan nak update cerita pasal dak kecik aku sorang ni..
Cuti weekend minggu lepas kak yam dan abg dhaus datang rumah sebab abg dhaus nak pegi tgk Perak lwn Selangor kat Stadium Bukit Jalil...
Jadi hari sabtu petang tu, aku decide nak bawak arissa pegi pool..
Aku pilih pool kat Cyberjaya...tempat tu pun ok dan macam² ada..best la..
Dak kecik aku ni, pantang jumpa air, memang suka sgt dia...
Apalagi dapat plak mandi kat pool lagi dia seoronok la..
Korang tgk sediri la video yang sempat aku rakam ni...

video

Tuesday, January 17, 2012

Contest Ke-2 Arissa..

Assalamualaikum..

Okeh..saya join contest lagi..hehehe
Kali ni nak mintak lagi jasa baik kawan-kawan semua, nak mintak tolong LIKE ye kat gambar Arissa dan mamanye tu...

Okeh..! Ikut Langkah yang aku bagi ni ye..


Memula macam biasa la, korang kena LIKE page ni dulu, BONDAWANI Shop

Okeh..! Dah klik LIKE dah kan...

Lepas tu korang klik LIKE pulak kat gambar kami yang posing gedik ni...! hehehe



Okeh..! Settle..Mudah je kan..
Terima kasih sangat² ye kawan²....
Sayang korang kuat²...!

Wednesday, January 11, 2012

Masuk Contest Lagi...Undian Semua Diperlukan...

Assalamualaikum..

Sejak dah ada anak sendiri, dah mula gile contest plak sekarang ni..hehehe..

Entry kali ni nak mintak jasa baik kawan-kawan semua, nak mintak tolong LIKE ye kat gambar Arissa tu...
Okeh..! Ikut Langkah yang aku bagi ni ye..

Memula macam biasa la, korang kena LIKE page ni dulu, BABY MANJA FANS CLUB
Okeh..! Dah klik LIKE dah kan...


Lepas tu korang klik LIKE pulak kat gambar Arissa yang posing mengada ni...! hehehe
Klik GAMBAR ARISSA tau.


Okeh..! Settle..Mudah je kan..
Terima kasih sangat² ye kawan²....
Sayang korang...!